Vouliarati.com - Βουλιαράτι Δρόπολης -

Καλώς Ήρθατε στους Βουλιαράτες.

Καλώς Ήρθατε
στους Βουλιαράτες

Το Βουλιαράτι ή Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης, στην Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Βουλιαράτι 08.2017

Καφενείο Τα 4 Πλατάνια

Κωνσταντίνος Κατσίφας Τον εκτέλεσαν 28.10.2018

Στην ηλικία μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε, και αυτος επέλεξε, αυτά ειπαμε την τελευταία φορα.

Καλωσήρθατε στο "Vouliarati.com".

Ας ταξιδέψουμε όλοι μαζί στο χωριό της καρδιάς μας, στο χωριό των αναμνήσεών μας με κείμενα, άρθρα, φωτογραφίες από το παρελθόν. Ελάτε να "γλυκάνει" λίγο η ψυχή μας γυρνώντας τον χρόνο πίσω. Αν θέλετε κι εσείς να μοιραστείτε τις δικές σας αναμνήσεις, περιμένω κείμενά σας, φωτογραφίες, σχόλιά σας στο [email protected]

Εμπλουτισμός

Κάθε επιπλέον φωτογραφία, κείμενο, ιστορικό στοιχείο ή πληροφορία από μέρους σας θα βοηθήσεις αφάνταστα στον ακόμη μεγαλύτερο εμπλουτισμό του vouliarati.com! Οτιδήποτε θελήσετε μπορείτε να το στείλετε στο [email protected] και σύντομα θα το δείτε αναρτημένο!

Γνωμικολογικον

Πιστεύω ότι η Ελλάδα προσεγγίζει το σημείο εκείνο της ωριμότητας που θα τής επιτρέψει ν’ αντικρύσει, χωρίς προκατάληψη και με τρόπο ενιαίο, όλες τις παραδόσεις, αρχαίες, μεσαιωνικές και νέες.

Γεώργιος Σεφέρης
Δεύτερος πρόλογος (στην Έρημη Χώρα)", Δοκιμές, τ. Β΄, σελ. 26.


Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Επικοινώνία

Συνδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 60031 επισκέπτες και 538 μέλη

Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη

Στη μνήμη της Μητέρας μου Ελένης

ΑΡΘΡΑ

Ο AΗ ΘΑΝAΣΗΣ.

Σε μία γραφική τοποθεσία στην κορυφή του Προσήλιου κι ανάμεσα από λίγα δέντρα και χαλάσματα παλαιού μοναστηριού βρίσκεται το εκκλησάκι του Άη Θανάση. Μικρο, χαμηλό, φτωχό, γερασμένο λές και στέκεται με το ζόρι όρθιο, για να θυμίζει μαζί με τα άλλα γύρω του ερείπια, ότι απ εδώ πέρασαν βάρβαροι. Πότε και πώς έγινε η καταστροφή του μοναστηριού, δεν είναι γνωστό. Ούτε ο χρόνος, ούτε οι συνθήκες, κάτω απ τις οποίες έγινε, μπορούν με ακρίβεια να προσδιοριστούν, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία.

Είναι το μοναδικό κτίριο, που απέμεινε απ το μοναστήρι, ύστερα απ την καταστροφή. Σωροί ε.ιναι οι πετρες απ τα χαλάσματα. Εδώ κι εκεί διακρίνονται θεμέλια κελιών και στο πλάϊ μία στέρνα, γιομάτη σχεδόν από χώματα και πέτρες, που ρίχνουν παίζοντας τα παιδιά κάθε χρόνο στο πανηγύρι.


 Έχον από το φτωχικό εκκλήσάκι, τις γκρίζες πέτρες των ερειπίων, τα κουφαλιασμένα δέντρα και τη στέρνα, δεν υπάρχουν άλλα σημάδια, που να μπορούσαν ν αποκαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά. Στο μοναναστήρι Δρυανού σωζόταν μέχρι το 1935 ένα ασημένιο θυμιατήρι με την επιγραφή (Άγιος Αθανάσιος) και υποθέτουν, ότι αυτό προερχόταν απ το χαλασμένο μοναστήρι. Επίσης υπάρχουν χωράφια στον κάμπο με το όνομα Αηθανασιτικα. Γραφτά στοιχεία όμως δεν υπάρχουν. Ούτε επιγραφές, ούτε χρονολογικές, ούτε εικόνες. Έτσι δεν ξέραμε τίποτα το συγκεκριμένο για το χρόνο της ίδρυσης και τα αίτια της καταστροφής του. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάμωμε βασισμένες στην παράδοση και σ-αλλα παρόμια γεγονότα, που συνέβηκαν τον ίδιο καιρό σε άλλα μέρη.


Ο αρχαιολόγος Π. Πουλίτσας που επισκέφτηκε τον τόπο το 1913, είπε, ότι το μοναστήρι καταστράφηκε απ τους Σταυροφόρους στην Δ΄ Σταυροφορία γύρω στα 1200. Την εποχή εκείνη έγιναν πολλές καταστροφές και σφαγές στον πληθυσμό και λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν πολλα μοναστήρια.


Ή άποψη αυτή, ότι έγιναν καταστροφές στον τύπο από επιδρομείς, φαίνεται να επιβεβαιώνεται και απ τα πολυάριθμα παλαιά μνήματα, που βρέθηκαν και υπάρχουν ακόμη σε πολλά σημεία της περιοχής του χωριού. Άν και μερικοί γερόντοι μας λέγανε, όπως είχαν ακούσει κι΄ αυτοί από άλλους, ότι τα μνήματα ανήκουν σε ανθρώπους, που πέθαναν στα παλία χρόνια από λοιμό, ωστόσο δεν αποκλειέται, ν΄ ανήκουν και σε ανθρώπους, που σκοτώθηκαν την εποχή των βαρβαρικών επιδρομών.


Η παράδοση όμως αναφέρει, ότι το μοναστήρι καταστράφηκε δύο φορες. Μια απ΄ τους Σταυροφόρους, που παραδέχονται και οι ειδικοί αρχαιολόγοι, και μια απ΄ τους Τούρκος. Εμείς νομίζομε, ότι το μοναστήρι καταστραφηκε μόνο μια φορά και δεν ξαναχτίστηκε. Χτίστηκε μόνο το εκκλήσάκι του, όπου οι χωριανοί κάθε χρόνο την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής του Πάσχα ανεβαίνουν και κάνουν πανηγύρι.


Οι αναμνήσεις των ξενητεμένων Μπουλιαρατινών απ ΄ το πανηγύρι είναι βαθειά ριζωμένες. Ακόμα και στο άκουσμα της λέξης *Άη Θανάσης* αισθάνονται συγκίνηση και νοσταλγία. Τόσο σφιχτά δεμένη είναι η ιστορία του Άη Θαναση με την ιστορία του χωριού.

Επιχειρήσεις συγχωριανών
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα επιχειρήσεις συγχωριανών και φίλων μας σ όλο τον κόσμο.
 

Για να ανεβάσετε την δική σας επιχείρηση στο site του χωριού μας, στείλτε μας τα στοιχεία σας ή την επαγγελματική σας κάρτα στο email [email protected]