Vouliarati.com - Βουλιαράτι Δρόπολης -

Καλώς Ήρθατε στους Βουλιαράτες.

Καλώς Ήρθατε στους Βουλιαράτες

Βουλιαράτι 08.2017

Καφενείο Τα 4 Πλατάνια

Κωνσταντίνος Κατσίφας Τον εκτέλεσαν 28.10.2018

Στην ηλικία μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε, και αυτος επέλεξε, αυτά ειπαμε την τελευταία φορα.

Καλωσήρθατε στο "Vouliarati.com".

Ας ταξιδέψουμε όλοι μαζί στο χωριό της καρδιάς μας, στο χωριό των αναμνήσεών μας με κείμενα, άρθρα, φωτογραφίες από το παρελθόν. Ελάτε να "γλυκάνει" λίγο η ψυχή μας γυρνώντας τον χρόνο πίσω. Αν θέλετε κι εσείς να μοιραστείτε τις δικές σας αναμνήσεις, περιμένω κείμενά σας, φωτογραφίες, σχόλιά σας στο [email protected]

Είναι η πρώτη σας φορά εδώ;

Γεια σας, Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στην ιστοσελίδα, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα νέο λογαριασμό:
Συμπληρώστε τη φόρμα Νέου λογαριασμού με τα δεδομένα σας.
Θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε όλες τις δραστηριότητες και περιεχόμενα της ιστοσελίδας.

Ποιο έργο από τα παρακάτω θεωρείται υψηλότερης προτεραιότητας?

Ποιο έργο από τα παρακάτω θεωρείται υψηλότερης προτεραιότητας?

Συνδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 14648 επισκέπτες και 5 μέλη

Ο AΓΙΟ ΚΟΣΜAΣ Ο ΑΙΤΩΛOΣ.

Agios Kosmas  Ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε σ΄ένα χωριό της Αιτωλίας το 1714. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε αφάνταστη φτώχεια και μιζέρια. Αλλά και η υπόλοιπη ζωή του ήταν γεμάτη από στερήσεις και βάσανα. Τα πρώτα κολυβογράμματα έμαθε στο χωριό του. Μα αυτός διψούσε για καλλίτερη μάθηση, για τούτο στα τριάντα του χρόνια τράβηξε στο Άγιον όρος, όπου έγινε καλόγερος και άκουσε μαθήματα στην νεοσύστατη τότε “ Αθωνιάδα Ακαδημία”. Μα η απομονωμένη καλογερική ζωή δεν του άρεσε.
Ήθελε δράση. Έφυγε και αφού πήρε άδεια απ΄ τον Πατριάρχη άρχισε τις περιοδίες του, που τον οδήγησαν στην δόξα και στο μαρτύριο, όπως λέγει ο Δ. Φωτιάδης.
Το όνομα του Άγιο Κοσμά και η δράση του είναι πασίγνωστη στη Δερόπολη. Στα 1777, δύο χρόνια πριν απ΄το μαρτυρικό του θάνατο, πέρασε και απο το Μπουλιαράτι, όπου δίδαξε μπροστά σε πολύ κόσμο μαζωμένο απ΄τα γύρω χωριά. Ανέβηκε πάνω σ΄ένα σκαμνί και για ώρες συνάρπαζε τους χωριανούς με τη θερμή διδασκαλία του. Τους μίλησε για την πίστη του Χρηστού και για το ποθόυμενο, όπως ονόμαζε την επανάσταση, που θα ξεσκλάβωνε τον τόπο από τον Τούρκο και για να τους εμψυχώσει τους έλεγε, ότι η μέρα της Λευτεριάς δεν είναι μακρυά και ότι θα κερδίσει χύρις μεγάλη ιαματοχυσία.
“Θα κοιμηθήτε σκλάβοι και θα ξυπνήσετε λεύτεροι”, έλεγε. Και γυρίζοντας προς τη μεριά των βουνών, πρόσθετε:
“Ευλογημένα βουνά, πόσες ψυχές θα σώσετε”! , προβλέποντας έτσι τη μεγάλη σημασία, που είχαν τα βουνά κατά την επανάσταση.
Σε συνέχεια του λόγου του ο Άγιος μίλησε για την αξία της μόρφωσης και συνιστούσε ν΄ανοίγουν σχολεία.
“Τα γράμματα έλεγε είναι στολίδι του ανθρώπου και μόνο με τη βοήθεια των γραμμάτων θα μπορέσετε να καλλιτερέψετε την τύχη σας και να λευτερωθείτε”.
Οι Μπουλιαρατινοί και οι άλλοι χωριάτες τον άκουγαν αποξεχασμένοι απ΄την πρώτοφανή διδασκαλία του.
Από το Μπουλιαράτι τράβηξε προς την Κάτω Δερόπολη διδάσκοντας και προφητεύοντας. Πέρασε τα χωριά της Λιούντζης, το Τεπελένη κι΄ έφτασε στο Μπεράτι. Ίδιος ήταν ο ενθουσιασμός του πληθυσμού απ΄ όπου περνούσε. Ο πασάς του Μπερατιού ανησύχησε και πρόσταξε να τον κρεμάσουν. Οι Χριστιανοί, ακόμα και οι μουαμεθανοί θρήνησαν τον χαμό του. Στάθηκε αληθινός νεομάρτυρας. Λένε πως κι΄ ο Αληπασάς λυπήθηκε μαθαίνοντας τον θάνατό του και είπε:
“Πό αυτό το καλόγερο ήταν αληθινό άγιο. Μου είπε, πώς θα πάνω στην Πόλη με κόκκινα γένια. Κέχασα μωρέ μπίρο μου να τον ρωτήσω, πως θα γίνει αυτό”.
Οι Μπουλιαρατινοί για να τιμήσουν τη μνήμη του Άγιο/Κοσμά και σε αναμνήση της διαδασκαλίας του έχτισαν Κόνισμα στην πλατεία του Τσέτσου, ακριβώς πάνω στο σημείο, όπου δίδαξε.
Επιχειρήσεις συγχωριανών
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα επιχειρήσεις συγχωριανών και φίλων μας σ όλο τον κόσμο.

Σχετικά με εμάς

Ανάπτυξη - Υποστήριξη: Σπύρος Μπ. και όποιος ΕΠΙΘΥΜΕΙ
Φωτογραφίες μας εχουν παραχωρηθεί από τους: Σπύρος Μπ., Φωτεινή Μ., Χριστίνα Γκ., Γιώργος Ζ., Δημήτρης Μπ., Πολυξένη Λ., Κωνσταντίνα Δ., Ευανθία Μπ., Αλέξανδρος Μπ., Γιώργος Γκ., Λευτέρης Κ., Ηλιάς Μπ.,  Κοινώτητα Δροβιανητών.
Η εγγραφή είναι απαραίτητη για να δείτε τα στοιχέια