Vouliarati.com - Βουλιαράτι Δρόπολης -

Καλώς Ήρθατε στους Βουλιαράτες.

Καλώς Ήρθατε
στους Βουλιαράτες

Το Βουλιαράτι ή Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης, στην Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Βουλιαράτι 08.2017

Καφενείο Τα 4 Πλατάνια

Κωνσταντίνος Κατσίφας Τον εκτέλεσαν 28.10.2018

Στην ηλικία μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε, και αυτος επέλεξε, αυτά ειπαμε την τελευταία φορα.

Καλωσήρθατε στο "Vouliarati.com".

Ας ταξιδέψουμε όλοι μαζί στο χωριό της καρδιάς μας, στο χωριό των αναμνήσεών μας με κείμενα, άρθρα, φωτογραφίες από το παρελθόν. Ελάτε να "γλυκάνει" λίγο η ψυχή μας γυρνώντας τον χρόνο πίσω. Αν θέλετε κι εσείς να μοιραστείτε τις δικές σας αναμνήσεις, περιμένω κείμενά σας, φωτογραφίες, σχόλιά σας στο [email protected]

Εμπλουτισμός

Κάθε επιπλέον φωτογραφία, κείμενο, ιστορικό στοιχείο ή πληροφορία από μέρους σας θα βοηθήσεις αφάνταστα στον ακόμη μεγαλύτερο εμπλουτισμό του vouliarati.com! Οτιδήποτε θελήσετε μπορείτε να το στείλετε στο [email protected] και σύντομα θα το δείτε αναρτημένο!

Γνωμικολογικον

Πιστεύω ότι η Ελλάδα προσεγγίζει το σημείο εκείνο της ωριμότητας που θα τής επιτρέψει ν’ αντικρύσει, χωρίς προκατάληψη και με τρόπο ενιαίο, όλες τις παραδόσεις, αρχαίες, μεσαιωνικές και νέες.

Γεώργιος Σεφέρης
Δεύτερος πρόλογος (στην Έρημη Χώρα)", Δοκιμές, τ. Β΄, σελ. 26.


Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Επικοινώνία

Συνδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6057 επισκέπτες και 70 μέλη

Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη

Στη μνήμη της Μητέρας μου Ελένης

Η Δερόπολη

Η ΔΕΡΟΠΟΛΗ

Δερόπολη, ή Δρόπολη, λέγεται το νότιο τμήμα της κοιλάδας του Δρύνου του Νομού Αργυροκάστρου. Το μάκρος της είναι περίπου 40 χιλιόμετρα και το πλάτος από 5-8. Η στενόμακρη αυτή κοιλάδα έχει κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά. Αρχίζει από τις κορυφογραμμές των βουνών Στουγάρα και Μουργκάνα, που την χωρίζουν από την επαρχία Φιλιατών και φτάνει ως το Αργυρόκαστρο.        
           Το βόρειο τμήμα της κοιλάδας από το Αργυρόκαστρο και ως το Τεπελένι, (μάκρος περί τα 30 χλμ), έχει ανατολικά την επαρχία της Λιούντζης και δυτικά τα υψίπεδα του Κουρβελεσίου.    
           Απ’όλα τα μέρη η Δερόπολη είναι περιτειχισμένη από δυσκολοδιάβατα βουνά.Δυτικά υψώνεται η συνεχόμενη και σχεδόν αδιάβατη οροσειρά του Πλατοβουνίου(κλάδος των Ακροκεραυνίων), που χωρίζει τη Δερόπολη από την επαρχία Δελβίνου. Στο νότο τα απόκρημνα βουνά Στουγάρα και Μουργκάνα τη χωρίζουν από την επαρχία Φιλιατών. Ανατολικά έχει τα βουνά Ζωνάρια και το Μακρύκαμπο που τη χωρίζουν από την επαρχία Πωγωνίου.        
           Τα Ζωνάρια είναι χαμηλή λοφοσειρά, που αρχίζει λίγο παραπάνω απ’το χωριό Καστάνιανη και απέναντι της Κοσοβίτσας και προχωρεί προς το Βορρά μέχρι το χωριό Ραντάτες και τα στενά του Κατή. Η λοφοσειρά αυτή είναι το μόνο ευκολοδιάβατο σημείο της κοιλάδας της Δερόπολης. Από τα στενά του Κατή περνούσε τα παλιότερα χρόνια αμαξητός δρόμος, που ένωνε τη Δερόπολη με τους Αγίους Σαράντα και τα Ιωάννινα.           
         Απ’τα στενά του Κατή υψώνεται το βουνό Μακρύκαμπος με την υψηλότερη κορυφή του, το Μποζιανίκο. Μετά το Μακρύκαμπο προς το Βορρά αρχίζουν τα βουνά της Λιούντζης. Μεταξύ των δύο οροσειρών, του Μακρύκαμπου και των βουνών της Λιούντζης, σχηματίζεται ένα στενό πέρασμα, το λεγόμενο «Γκρίκα» ή στενό της «Σούχας», απ’όπου περνάει και το ομώνυμο ποτάμι της Σούχας, που χύνεται στο Δρύνο. Απ’τη Γκρίκα μπαίνεις σε μια μικρή κοιλάδα, που σχηματίζουν ο Μακρύκαμπος, τα βουνά της Λιούντζης και η πανύψηλη οροσειρά της Νεμέρτσικας.          
           Τα βουνά της Λιούντζης και η οροσειρά του Κουρβελεσίου πλησιάζουν μεταξύ τους στο βορεινό σημείο κοντά στο χωριό Λέκλη, αφλήνοντας ένα άνοιγμα απ’όπου αριστερά περνάει ο αυτοκινητόδρομος που πάει στο Τεπελένι και δεξιά ανάμεσα από χαμόκλαδα και ντούσκα, όμορφες ιτιές και ψηλές λεύκες, βαθύσκια πλατάνια και άλλα δέντρα ρέει ο Δρύνος. Σε λίγη απόσταση απ’το σημείο αυτό ο Δρύνος χύνεται στον Αώο( Βιόσα).            
           Το άνοιγμα, που αφήνουν μεταξύ τους οι δύο οροσειρές λέγεται από τους Δεροπολίτες «Πόρτα». Η Πόρτα χρησιμεύει σαν προγνωστικό του καιρού. Όταν η Πόρτα είναι ανοιχτή,δηλαδή στο βάθος του ορίζοντα δεν έχει σύννεφα, τότε ο καιρός θα καλυτερέψει, όσο και αν ο ουρανός της Δερόπολης είναι βαριά συννεφιασμένος. Και αντίστροφα, όταν η Πόρτα είναι κλειστή,δηλαδή στο βάθος του ορίζοντα είναι σύννεφα, τότε ο ξάστερος ουρανός της Δερόπολης θα συννεφιάσει και σε 12 ως 14 ώρες θα βρέξει.           
           Η μακρόστενη λοιπόν κοιλάδα του Δρύνου είναι απ’όλες τις μεριές κλεισμένη με δυσκολοδιάβατες βουνοσειρές και μόνο μια εύκολη είσοδο έχει στα στενά της Λέκλης, όπουυπήρχε το αρχαίο φρούριο Α ν τ ι γ ό ν ε ι α, και μια έξοδο, από τα στενά του Κατή, ή απ’τις λοφοσειρές της Κακαβιάς. Άλλες διαβάσεις για τα Ιωάννινα δεν υπάρχουν, γιατί τα πάντα γύρω είναι ορεινά, και διακόπτονται από ποτάμια και ορμητικούς χειμάρρους.            
              Η δυτική οροσειρά των Ακροκεραυνίων, η λεγόμενη «Π λ α τ ο β ο ύ ν ι» ή με το γενικό όνομα Δεροπολίτικα βουνά, είναι δύσβατη. Έχει μόνο ένα πέρασμα απ’το μπογάζι της Γράψης, αλλά το πέρασμα αυτό δεν έχει στρατηγική σημασία. Είναι γνωστό, ότι οι μεγάλοι στρατοί, τόσο στην αρχαιότητα, όσο και σήμερα, δεν αποβιβάζονταν στους Σαράντους, αλλά στο Δυρράχιο, ή την Αυλώνα και κατόπι απ’τα στενά του Τεπελενίου και της Λέκλης έμπαιναν στην κοιλάδα του Δρύνου και από την έξοδο της Κακαβιάς και της Αρίνιστας κατευθύνονταν στα Ιωάννινα.            
            Ένα δεύτερο πέρασμα για την κεντρική Ήπειρο θα μπορούσε να είναι τα Μεσογέφυρα της Πρεμετής, αλλά από εκεί ο Αώος είναι πολύ ορμητικός με απόκρημνες όχθες. Μένει λοιπόν σαν μοναδικός δρόμος αυτός που οδηγεί από Τεπελένι στην Κακαβιά,Καλπάκι και από εκεί στα Ιωάννινα. Αυτόν τον δρόμο ακολούθησαν σε διάφορες εποχές οι επιδρομείς. Οι Ρωμαίοι με τον Αιμίλιο Παύλο, οι Νορμανδοί, οι ψευτοϋπερασπιστές του Σταυρού, «Σταυροφόροι», οι Τούρκοι και τελευταία οι Ιταλοί του Μουσολίνι. Γιατί όλοι εξόν από τους Τούρκους ξεκινούσαν απ’την Ιταλία, αποβιβάζονταν στο Δυρράχιο ή στην Αυλώνα και από εκεί ακολουθώντας την κοιλάδα του Δρύνου εισέβαλλαν στην κεντρική Ήπειρο. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει υποφέρει η Δερόπολη από τις βαρβαρικές επιδρομές και κατακτήσεις.             
               Τη Δερόπολη διασχίζει ο Δρύνος που έχει δύο πηγές, το Ρογόζι και το Γυφτοπόταμο. Στο δρόμο του δέχεται τα νερά και δύο άλλων μικρών ποταμιών, του Ξεριά και του ποτάμου της Σούχας. Το καλοκαίρι τα νερά του Δρύνου λιγοστεύουν και δεν επαρκούν για να ποτίσουν, παρά μόνο μικρή περιοχή της Άνω Δερόπολης. Ωστόσο αν και ξερικός ο κάμπος της Δερόπολης είναι εύφορος. Ευδοκιμούν το στάρι, το καλαμπόκι, η βρύζα, η βρώμη, η πατάτα, ο καπνός και όλα τα καρποφόρα δέντρα. Αλλά και τα βουνά της είναι πλούσια σε βοσκές για την κτηνοτροφία. Τα παλιότερα χρόνια ο κάμπος ήταν γεμάτος από δρυς, δηλαδή βελανιδιές.           
               Τα χωριά της Δερόπολης είναι χτισμένα στις πλαγιές των γύρω βουνών το ένα κοντά στο άλλο σαν αρμάδα. Συνολικά τα χωριά της Δερόπολης είναι 34.
  

          Τρία από τα χωριά της Δερόπολης είναι τα μεγαλύτερα, η ακριτική Δερβιτσιάνη στην Κάτω Δερόπολη, το ξακουστό Βουλιαράτι στη μέση και η ηρωική Σωτήρα στην Άνω Δερόπολη.          
            Η Δερόπολη είναι σήμερα επαρχία του Νομού Αργυροκάστρου της Λαϊκης Δημοκρατίας της Αλβανίας. Έχει συμπεριληφθεί στην Αλβανική Επικράτεια ύστερα από τη ρύθμιση και καθορισμό των ελληνο-αλβανικών συνόρων απ’την Κοινωνία των Εθνών του 1923, με πλήρη μειονοτικά δικαιώματα, γλώσσας, σχολείων κλπ. Όμως γεωγραφικά και ιστορικά ανήκει στην Ήπειρο από τους αρχαιοτάτους χρόνους και πολιτικά αποτελούσε τμήμα του Κράτους των Μολοσσών.        
           Εμπορικό κέντρο της Δερόπολης είναι το Αργυρόκαστρο. Σ’αυτό διοχετεύονται τα προϊόντα της κοιλάδας του Δρύνου, δηλαδή της Δερόπολης, Λιούντζης και Κουρβελεσίου. Αποτελεί συγκοινωνιακό και εμπορικό κόμβο μεταξύ Αγίων Σαράντα και Τεπελενίου.          
           Παραπάνω δώσαμε μία απλή περιγραφή της Δερόπολης. Θα έπρεπε ίσως να περιγράψουμε και να εξυμνήσουμε ανάμεσα στα άλλα και τις φυσικές ομορφιές της, τα γραφικά τοπία και τον πολιτισμό των κατοίκων της. Αλλά περίττευε, αφού η Δερόπολη είναι γνωστή πια σαν Νύφη της Ηπείρου.

Επιχειρήσεις συγχωριανών
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα επιχειρήσεις συγχωριανών και φίλων μας σ όλο τον κόσμο.
 

Για να ανεβάσετε την δική σας επιχείρηση στο site του χωριού μας, στείλτε μας τα στοιχεία σας ή την επαγγελματική σας κάρτα στο email [email protected]