Vouliarati.com - Βουλιαράτι Δρόπολης -

Καλώς Ήρθατε στους Βουλιαράτες.

Καλώς Ήρθατε
στους Βουλιαράτες

Το Βουλιαράτι ή Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης, στην Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Στα δικαιώματα του πολίτη θα έπρεπε να ανήκει και το δικαίωμα να γνωρίζει την ιστορία του. 


Φίλιππος Ηλιού

Καλως ήλθατε στο site των Βουλιαρατινών. Κοντά σας από το 2005

Σπύρος

Να σπουδάζετε τα παιδιά σας να μανθάνουν τα ελληνικά. Κι' ώσαν μάθεις το παιδί σου γράμματα τότε λέγεσαι άνθρωπος.

Αγ. Κοσμάς (Διδαχή Ε')

Γιορτάζουμε τα πρώτα 10 χρόνια το Vouliarati.com κοιτάζοντας τα επόμενα 10.

Καφενείο Τα 4 Πλατάνια

Κωνσταντίνος Κατσίφας Τον εκτέλεσαν 28.10.2018

Στην ηλικία μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε, και αυτος επέλεξε, αυτά ειπαμε την τελευταία φορα.

Τ Όνομα «Δερόπολη»

Τ ΌΝΟΜΑ «ΔΕΡΟΠΟΛΗ»

Τι σημαίνει το όνομα Δερόπολη και ποια είναι η προέλευση του; Είναι ένα πρόβλημα, απ’την ορθή λύση του οποίου μπορεί να φωτιστεί σχεδόν ολόκληρη η αρχαία ιστορία της Δερόπολης και του λαού της.
              Ο ιστορικός ΓΚΛΟΤΖ λέγει ότι «η μελέτη των τοπωνυμίων είναι πολύτιμο βοήθημα για τη γνώση των ιστορικών γεγονότων, γιατί τα ονόματα των τόπων και φυσικά και των πόλεων δείχνουν τις ιστορικές εξελίξεις, τις μετακινήσεις των λαών από χώρα σε χώρα, ή τη σταθερή κατοίκηση και διαμονή τους στον ίδιο τόπο». Κοντολογής η μελέτη των τοπωνυμίων βοηθεί στη διαφώτιση της ιστορίας κάθε χώρας.
             Δεν είναι όμως εύκολο, να προσδιοριστεί η προέλευση και η σημασία του ονόματος μιας πόλης. ή τοποθεσίας, όταν δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία. Τα περισσότερα ονόματα των πόλεων είναι πολύ παλαιά και οι γνώσεις μας για αυτά είναι λειψές ή και λείπουν παντελώς. Η ιστορία δεν έχει στοιχεία, για να δώσει απαντήσεις, γιατί αυτά ανήκουν στην προϊστορία, όπου κυριαρχεί ο μύθος και όπου τα πραγματικά γεγονότα καλύπτονται κάτω από το φανταχτερό πέπλο της μυθολογίας.Έτσι έχουμε ένα ωραίο μύθο για την ίδρυση της Αθήνας και έναν άλλο ωραίο μύθο για την ίδρυση της Ρώμης.
             Από την άλλη μεριά τα ονόματα των πόλεων στο πέρασμα των αιώνων έχουν αλλάξει και τούτο αποτελεί πρόσθετη δυσκολία για την εξακρίβωση της αρχικής τους μορφής και της πρώτης σημασίας.
             Τέτοιες αλλοιώσεις και αλλαγές, που όμως βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εξέλιξης, παρατηρούνται και στις μέρες μας. Στην ομιλούμενη γλώσσα δεν λέμε Αργυρόκαστρο αλλά απλώς Κάστρο. Δεν λέμε Ιωάννινα, αλλά Γιάννενα κ.ο.κ.
              Έτσι και το όνομα «Δερόπολη» στο πέρασμα του χρόνου έπαθε τη φυσιολογική του αλλαγή και αλλοίωση. Από πού παράγεται η λέξη και τι ακριβώς σημαίνει δεν μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε. Από τους λόγιους συμπατριώτες μας κανείς δεν ασχολήθηκε μέχρι τώρα με το θέμα αυτό, είτε γιατί δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία, είτε γιατί δεν είχε στοιχεία, που θα τον βοηθούσαν να βγάλει θετικά συμπεράσματα.
               Ο αρχαιολόγος ΦΡΑΝΚΟ ΠΡΕΝΤΙ έκανε τελευταία ανασκαφές σε αρχαίους τάφους στη Βόδριστα, Βοδίνο και Κακαβιά, που έφεραν σε φως αξιόλογα ευρήματα, αλλά δεν έχουμε υπ’οψη μας αν γενίκευσε τις έρευνες σ’όλη την επαρχία, και αν πέτυχε να αποκαλύψει σε πλατειά έκταση τα μυστικά, που κρύβει το έδαφος της Δερόπολης. Έτσι οι γνώσεις μας γύρω από το όνομα «Δερόπολη» είναι ασαφείς και συγκεχυμένες.
             Μία επισταμένη όμως συζήτηση πάνω στο ζήτημα αυτό θα ήταν χρήσιμη για την ιστορία του τόπου, γιατί θα έδινε αφορμή για πλατύτερη έρευνα. Για τούτο ας δούμε τι έχει γραφτεί μέχρι σήμερα, πού θα μπορούσε να μας βοηθήσει για τον παραπάνω σκοπό.
             Από τον ιστοριογράφο του Ιουστιανού (527-565) Προκόπιο, μαθαίνουμε ότι στην Ήπειρο υπήρχε μια πόλη με το όνομα «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ», την οποία είχε χτίσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός (117-138). Άλλη πληροφορία αναφέρει ότι ο Αδριανός δεν έχτισε από την αρχή νέα πόλη, αλλά αναστήλωσε από τα ερείπιά της κάποια παλαιότερη με άγνωστο όνομα. Μαθαίνουμε επίσης ότι ύστερα από αιώνες η Αδριανούπολη καταστράφηκε από εχθρική επιδρομή και ο Ιουστιανός την ξανάχτισε, την οχύρωσε και την ονόμασε «ΙΟΥΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗ»
             Αλλά και αυτή η πόλη ύστερα από χρόνια καταστράφηκε και μαζί της χάθηκαν και τα ονόματα "Αδριανούπολις» και «Ιουστιανούπολις» και στη θέση τους εμφανίζεται η πόλη«ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΙΣ», την οποία οι ιστορικοί ταυτίζουν με την καταστραμμένη Αδριανούπολη.
              Για την Δρυϊνούπολη το Εγκυκλ.Λεξ. Ελευθερουδάκη γράφει τα εξής:
  «ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΙΣ: βυζαντινή πόλις της Ηπείρου εκ της οποίας κατά τον Αραβαντινό προήλθεν ο τίτλος του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου τιτλοφορούμενου Δρυϊνουπόλεως και Πωγωνιανής. Η Δρυϊνούπολις είναι πιθανώς η υπό του αυτοκράτορος  Αδριανού κτιθείσα Αδριανούπολις μετονομασθείσα άγνωστον πότε.»
               Επίσης, και το Εγκυκλ.Λεξικόν «Ήλιος», ταυτίζει τη Δρυϊνούπολη με την Αδριανούπολη και προσθέτει τούτο το σημαντικό, ότι ο πληθυσμός της μετά από την καταστροφή διασκορπίστηκε, σύμφωνα με την παράδοση, στα 28 χωριά της περιοχής.
                Αυτά για την ύπαρξη των τριών παραπάνω πόλεων στης Δερόπολης τον κάμπο. Για τη θέση τους όμως, όπου ήταν χτισμένες,οι ιστορικοί δεν αναφέρουν τίποτα το συγκεκριμένο. Σύμφωνα με τη παράδοση όμως η Αδριανούπολη φαίνεται να ήταν χτισμένη στο χωριό Επισκοπή, όπου σώζεται ένα κομμάτι από στήλη αρχαίου ναού, ή στον κάμπο του χωριού Σωφράτικα, όπου σώζονται μερικά ερείπια παλαιού κάστρου, ενώ άλλοι την τοποθετούν κάπου κοντά στο Λιμπόχοβο.
               Άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικές με την αρχαία πόλη της Δερόπολης είναι οι εξής:
                Ο Αθ.Πετρίδης στη μελέτη του «το Χρονικόν της Δρυοπίδος» γράφει ότι στην πολύ μακρινή αρχαιότητα κατοικούσαν σ’ολη τη δυτική πλευρά της Ηπείρου, από την Αμβρακία και ως τα’Ακροκεραύνια, οι Δρύοπες, φύλο Ηπειρωτικό, όπως και οι Πελασγοί, και ότι η σημερινή επαρχία της Δερόπολης ή Δρόπολης εκαλείτο την πανάρχαια εκείνη εποχή «Δρυοπίς» ή «Δρυοπία», απ’το όνομα «ΔΡΥΣ» παλαιάς πρωτεύουσας των Δρυόπων.
              Αυτά λέει ο Πετρίδης. Άλλοι όμως ιστορικοί υποστηρίζουν, ότι Δρυοπίς ονομαζόταν μόνο η Αμβρακία και ότι από την περιοχή αυτή οι Δρύοπες πιεζόμενοι από την ορμητική φυλή των Δωριέων διασκορπίστηκαν στα άλλα σημεία της νότιας Ελλάδας και στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν, ότι όχι μόνο η Αμβρακία αλλά και άλλα μέρη της Ηπείρου ήταν εστίες Δρυόπων και ότι με την κάθοδο των Δωριέων δεν έφυγαν όλοι στο νότο, αλλά πολλοί από αυτούς για να γλιτώσουν κρύφτηκαν ώσπου να περνούσε η μπόρα, στα πυκνά δάση και ύστερα από χρόνια ανακατώθηκαν και συγχωνεύτηκαν σιγά σιγά με τους νέους κατοίκους και αποτέλεσαν ένα λαό με μια γλώσσα, την ελληνική. Δωρική διάλεκτο βορειοδυτικού τμήματος.
               Την ίδια τύχη με τους Δρύοπες της άλλης Ηπείρου είχαν και οι Δρύοπες της Δερόπολης. Συγχωνεύτηκαν κι αυτοί με τους Δωριείς και από τότε δεν γίνεται πια κανένας λόγος, ούτε γι’αυτούς, ούτε για την πρωτεύουσά τους την πόλη «ΔΡΥ» ή «ΔΡΥΟΠΟΛΗ, της οποίας η θέση, όπου ήταν χτισμένη, παραμένει άγνωστη.
                Η ιστορία για τους Δρύοπες και για την πόλη τους τη «ΔΡΥ», όπως την διηγηθήκαμε ανήκει κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη μυθολογία, γιατί οι Δρύοπες έζησαν στους προϊστορικούς χρόνους, σε μια εποχή δηλαδή για την οποία δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες, αλλά σχηματίζουμε μια ιδέα για αυτούς από πληροφορίες, που έχουμε απ’την παράδοση καθώς και από λέξεις και ονόματα πόλεων και τόπων, όπως και από αρχαιολογικά ευρήματα.
             Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα είπαμε μέχρις εδώ, μαθαίνουμε 1) ότι ο Αδριανός, όπως λένε, έχτισε σε κάποια ανεξακρίβωτο σημείο της Δερόπολης μια πόλη που την ονόμασε «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» 2) ότι ο Αδριανός, όπως λένε άλλοι, δεν έχτισε από την αρχή νέα πόλη, αλλά αναστήλωσε απ’τα ερείπια παλαιότερη με άγνωστο όνομα. 3) ότι η πόλη του Αδριανού έπαθε μια σειρά από καταστροφές και κάθε φορά που ανοικοδομόταν έπαιρνε και διαφορετικό όνομα: «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ», «ΙΟΥΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ», «ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΙΣ».4)ότι υπήρχε και μια άλλη πόλη σε άγνωστη τοποθεσία και αρχαιότερη από όλες η πόλη «ΔΡΥΣ» ή «ΔΡΥΟΠΟΛΙΣ», για την οποία λένε ότι ήταν πρωτεύουσα των Δρυόπων.
            Και τώρα, με βάση τις γνώσεις αυτές γύρω απ’την αρχαία πόλη της Δερόπολης με τα διαφορετικά της ονόματα, θα εξετάσουμε να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο σημερινό της όνομα με τα ονόματα των παραπάνω παλαιότερων πόλεων.
            Δύο είναι οι ερμηνείες, που δίνονται στη προέλευση του ονόματος «ΔΕΡΟΠΟΛΗ». Η μία λέει ότι τούτο είναι παραφθορά του ονόματος «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ» και η άλλη ότι είναι παραφθορά του ονόματος «ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΙΣ».
             Στις δύο αυτές ερμηνείες προσθέτουμε και εμείς μια Τρίτη. Ότι το όνομα δηλαδή «ΔΕΡΟΠΟΛΗ» προέρχεται πιθανόν από το όνομα «ΔΡΥΟΠΟΛΙΣ»-πολις της Δρυός-, παρά από τα δύο άλλα ονόματα. Αλλά ας εξετάσουμε αναλύτικότερα το θέμα.
            Κάνοντας τη σύγκριση του ονόματος ΔΕΡΟΠΟΛΗ με το ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ βλέπουμε ανάμεσα τους μεγάλες διαφορές.Εξόν από το τελευταίο μέρος της λέξης (-πολις) σε κανένα άλλο σημείο δεν μοιάζουν. Ενώ, αν κάνουμε τη σύγκριση με τη λέξη ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΙΣ βλέπουμε κάποια μεγαλύτερη ομοιότητα. Κι αν η σύγκριση γίνει με τη λέξη ΔΡΥΟΠΟΛΙΣ, παρατηρούμε ακόμη μεγαλύτερη. Η φωνητική εξέλιξη γίνεται ομαλότατα. «ΔΡΥΣ-ΔΡΥΟΠΟΛΙΣ-ΔΡΟΠΟΛΗ-ΔΕΡΟΠΟΛΗ», τα γράμματα διατηρούνται όλα πλην από το (-υ) και η ομοιότητα των δυο λέξεων είναι ολοφάνερη.
           Ο Ψαλίδας στα 1817 στ βιβλίο του «Η Τουρκία εις τας αρχάς του ΙΘ’ αιώνος» σελ.62, τη Δερόπολη την ονομάζει «Δρυούπολη». Συγκεκριμένα στην περιγραφή, που κάνει για το Αργυρόκαστρο, αναφέρει τα εξής: 
 
                Δρυούπολις λοιπόν λεγόταν στην εποχή του Ψαλίδα η σημερινή Δερόπολη και Δρυς, ή Δρυόπολις, στην εποχή των Δρυόπων και Πελασγών.
                Η δρυς (βελανιδιά) ήταν το ιερό δέντρο των Δρυόπων. Από αυτή τη λέξη ονομάστηκε η πόλη ΔΡΥΣ και από αυτή προέρχεται και το όνομα Δρύοπες και μια σειρά άλλες λέξεις, όπως Δρυϊνούπολις, Δρυοπία, Δρύνος, Δρυάνος, δρυάδες, δρυϊνός, δρένιος, δέντρο κλπ. Λέξεις και ονόματα δηλαδή που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στη Δερόπολη.
      Και αν λάβουμε υπόψη , ότι τα παλιά χρόνια η Δερόπολη ήταν κατάφυτη από πανύψηλες βελανιδιές, αφού κι ακόμα σήμερα υπάρχουν τέτοιες σε πολλά σημεία του κάμπου, ευσταθεί η υπόθεση ότι η αναζητούμενη πόλη «ΔΡΥΣ» ήταν αυτή πάνω στα ερείπια της οποίας ο Αδριανός έχτισε την Αδριανούπολη.
        Κι αν λάβουμε υπόψη και την παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι μετά την καταστροφή  σκορπίστηκαν στους γύρω συνοικισμούς της περιοχής διατηρώντας και το όνομα της καταγωγής τους, δυναμώνει περισσότερο η άποψη ότι τα σημερινά ονόματα ¨Δερόπολη» και ¨Δεροπολίτες» είναι τα αρχαία «Δρυόπολις» και «Δρυοπολίται».