Vouliarati.com - Βουλιαράτι Δρόπολης -

Καλώς Ήρθατε στους Βουλιαράτες.

Καλώς Ήρθατε
στους Βουλιαράτες

Το Βουλιαράτι ή Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης, στην Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Στα δικαιώματα του πολίτη θα έπρεπε να ανήκει και το δικαίωμα να γνωρίζει την ιστορία του. 


Φίλιππος Ηλιού

Καλως ήλθατε στο site των Βουλιαρατινών. Κοντά σας από το 2005

Σπύρος

Να σπουδάζετε τα παιδιά σας να μανθάνουν τα ελληνικά. Κι' ώσαν μάθεις το παιδί σου γράμματα τότε λέγεσαι άνθρωπος.

Αγ. Κοσμάς (Διδαχή Ε')

Γιορτάζουμε τα πρώτα 10 χρόνια το Vouliarati.com κοιτάζοντας τα επόμενα 10.

Καφενείο Τα 4 Πλατάνια

Κωνσταντίνος Κατσίφας Τον εκτέλεσαν 28.10.2018

Στην ηλικία μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε, και αυτος επέλεξε, αυτά ειπαμε την τελευταία φορα.

ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Βουλιαρατινό αντάμωμα 2015

Μια πολύ όμορφη βραδιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στις 11 Αυγούστου 2015 στο πανέμορφο χωριό μας το Βουλιαράτι. Πιο συγκεκριμένα, η Νεολάια Βουλιαρατιού διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, το ετήσιο «ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ», που θεωρείται η πιο σημαντική εκδήλωση της χρονιάς.

Ένα αντάμωμα που βοηθά στην διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Βουλιαρατινών.Το πολιτιστικό αυτό γεγονός είναι αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό μας, στις ρίζες που μας κρατούν δεμένους με τον τόπο μας. Αντάμωσαν χωριανοί και φίλοι του χωριού. Βρέθηκαν εκεί για να ξαναθυμηθούν τα παλιά, αντάμωσαν με φίλους και γνωστούς, ξανάφεραν στη μνήμη τους τα παιδικά τους χρόνια.

Άνθρωποι που έφυγαν μικροί από το χωριό, ξαναγύρισαν στα πάτρια χώματά τους, εκεί που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και συνάντησαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι  στιγμές ήταν μοναδικές.

Με δεδομένο τις δύσκολες συγκυρίες που περνά η πατρίδα μας, η εξακολούθηση αναβίωσης της παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα πόσο μάλλον όταν σ’ αυτήν την προσπάθεια βγαίνουνε μπροστά τα παιδιά μας το μέλλον αυτού του τόπου. Η νεολαία μας, όπως πάντα, είχε την φροντίδα του τραπεζιού.

Πριν αρχίσει το γλέντι, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του χωριού Παντελής Κουρεμένος, η εκπροσωπος της  Αδελφότητας Αθηνών Μαρία Κουρεμένου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολλοι τοπικοί Αρχοντες.

Ακολούθησε χορός μέχρι τις 4 η ώρα το πρωί, με το εξαίρετο συγκρότημα του συγχωριανού μας Κώστα Βέρδη.

Να σημειώσουμε, κατά γενική ομολογία ντόπιων και ξένων, το φετινό γλέντι ήταν πετυχημένο καθώς περεβρήθηκαν πολύς κοσμος όχι μόνον απ το χωριό μας, αλλα και απ την γύρο περιοχή όπως άλλωστε συνηθίζετε καθε χρόνο στο Βουλιαράτι.

Οι αθλητικές διοργανώσεις απ την πλευρα τους είχαν ως στόχο να συγκεντρωθει ένας πολύ μεγάλος αριθμος νέων.

Εξάλλου το μαρτυρούν και τα σχετικά βίντεο που ακολουθούν.

Και του χρόνου!

 

Vouliaratino Glenti 2015, 1

Vouliaratino glenti 2015, 2

Add a comment

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΈΧΕΙ " ΠΑΙΞΕΙ " ;

 Αρχαία τεχνολογία της δεκαετίας 50-60-70 χρόνια.Τρίτροχο όχημα που δεν έχει πιστοποιηθεί ποτέ. Φτιαγμένο με φθηνά υλικά.
Πολυτέλεις παιχνίδια για εκείνες τις ημέρες, και δεν είναι πλέον σε κυκλοφορία (έχουν εξαφανιστεί) πριν από τα μέσα της δεκαετίας του '90.
Ήταν κατασκευασμένο από 2 μικρές τάβλες, 3 ρουλεμάν, καρφιά ...
Η δημιουργικότητα δεν ήταν ανύπαρκτη, υπήρχε η παραλλαγή 2/θέσιο, με 4/θέσιο.
Τα μόνα μειονεκτήματα που υπήρχαν ήταν ο θόρυβος και η έλλειψη φρένων.
Είναι δύσκολο να μπορέσετε να το εξηγήσετε στη σημερινή νεολαία, στα παιδιά του PlayStation, xBox, Pc.

Add a comment

ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ.

Με ενδιαφέρον παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό στα διαφορά γκρουπ που υπάρχουν στα κέντρα κοινωνικής διαδικτύωσης τις συζήτησης των νέων του χωριού μας για το τι θα πρέπει να κάνουν στην 28η Οκτωβρίου ή κάποιο σχεδιασμό για διάφορες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στο χωριό.
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σχολιάσω κάποια πράγματα και ελπίζω κάποιοι να μην παρεξηγηθούν είτε για το αντικείμενο είτε για το ύφος.
Και πρώτα από όλα θα ήθελα να πω πως αν και λείπω πολλά χρόνια από το χωριό δεν σημαίνει πως είτε εγώ είτε κάποιοι συγχωριανοί δεν ενδιαφερόμαστε γι αυτό, θα έλεγα πως ίσως βλέπουμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά από ότι τα βλέπουν εκείνοι που βρίσκονται πιο ¨κοντα¨.
Δεν θ αναφερθώ προσωπικά σε κάποιον και γι αυτό ελπίζω να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
1) Το στεφάνι θα ήταν σωστό να διατεθεί στην κοινότητα και ο εκπρόσωπος της ας το εναποθέτει, η νεολαία καλό θα ήταν να συζητούσε με τους γεροντότερους για τα πραγματικά προβλήματα του χωριού και σ εκείνη την ημέρα ας έβγαζαν ανακοίνωση γραπτός για να τα μεταφέρουν στους διάφορους καλεσμένους.
2) Μια παιδική χαρά καλό θα ήταν, αλλά δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουν κάποια χρηματικά ποσά για λίγους μήνες το χρόνο, η σκέψη είναι πολύ καλή έτσι ώστε τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το χωριό μας, αλλά πιστεύω και πάλι πως οι προτεραιότητες είναι άλλες.
3) Αλλαγές σε λάμπες ίσως να είναι μια καλή ιδέα αλά και πάλι τα λεφτά θα πάνε χαμένα διότι και πάλι κάποιοι βάνδαλοι θα τις καταστρέψουν.
Μια δική μου πρόταση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν όλοι οι νέοι και χωρίς κανένα έξοδο θα ήταν να ενημερώσουν τους υπόλοιπους συγχωριανούς για τις δραστηριότητες και τις ανάγκες που έχουν κάποια κάτοικοι του χωριού με οικονομικές ανάγκες και αν ήταν δυνατόν να καθαρίζουν το χωριό περισσότερο.

Ο καθαρισμός θα ήταν μια καλή εικόνα στους προσκεκλημένους έτσι ώστε να επιστρέψουν και έτσι να τιμήσουν και οι νεολαίοι τους πεσόντες.

Add a comment

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Σ' αυτή εδώ την σελίδα θα αναρτηθούν παλιές φωτογραφίες από τα σχολικά χρόνια διαφόρων ηλικιών.
Σε όσες υπάρχει η δυνατότητα πληροφοριών θα αναγράφονται, οι υπόλοιπες θα είναι ενα μικρό κουίζ για την μνήμη

Add a comment

ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Θέλετε να δείτε πως ήταν το χωριό και η περιοχή μας, κάποια χρόνια πρίν και ν ακούσετε την ιστορία του, ρίξτε μία ματιά στα βίντεο που ακολουθούν, έτσι για να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

''Η Βόρειο Ήπειρος σήμερα'' Ντοκιμαντέρ 1992
Το έπος του 40 στα Αλβανικά Βουνά - ΕΡΤ Αρχείο

Add a comment