Vouliarati.com - Βουλιαράτι Δρόπολης -

Καλώς Ήρθατε στους Βουλιαράτες.

Καλώς Ήρθατε
στους Βουλιαράτες

Το Βουλιαράτι ή Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης, στην Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Βουλιαράτι 08.2017

Καφενείο Τα 4 Πλατάνια

Κωνσταντίνος Κατσίφας Τον εκτέλεσαν 28.10.2018

Στην ηλικία μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε, και αυτος επέλεξε, αυτά ειπαμε την τελευταία φορα.

Καλωσήρθατε στο "Vouliarati.com".

Ας ταξιδέψουμε όλοι μαζί στο χωριό της καρδιάς μας, στο χωριό των αναμνήσεών μας με κείμενα, άρθρα, φωτογραφίες από το παρελθόν. Ελάτε να "γλυκάνει" λίγο η ψυχή μας γυρνώντας τον χρόνο πίσω. Αν θέλετε κι εσείς να μοιραστείτε τις δικές σας αναμνήσεις, περιμένω κείμενά σας, φωτογραφίες, σχόλιά σας στο [email protected]

Εμπλουτισμός

Κάθε επιπλέον φωτογραφία, κείμενο, ιστορικό στοιχείο ή πληροφορία από μέρους σας θα βοηθήσεις αφάνταστα στον ακόμη μεγαλύτερο εμπλουτισμό του vouliarati.com! Οτιδήποτε θελήσετε μπορείτε να το στείλετε στο [email protected] και σύντομα θα το δείτε αναρτημένο!

Γνωμικολογικον

Πιστεύω ότι η Ελλάδα προσεγγίζει το σημείο εκείνο της ωριμότητας που θα τής επιτρέψει ν’ αντικρύσει, χωρίς προκατάληψη και με τρόπο ενιαίο, όλες τις παραδόσεις, αρχαίες, μεσαιωνικές και νέες.

Γεώργιος Σεφέρης
Δεύτερος πρόλογος (στην Έρημη Χώρα)", Δοκιμές, τ. Β΄, σελ. 26.


Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Επικοινώνία

Συνδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6063 επισκέπτες και 70 μέλη

Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη

Στη μνήμη της Μητέρας μου Ελένης

ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Βουλιαρατινό αντάμωμα 2015

Μια πολύ όμορφη βραδιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στις 11 Αυγούστου 2015 στο πανέμορφο χωριό μας το Βουλιαράτι. Πιο συγκεκριμένα, η Νεολάια Βουλιαρατιού διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, το ετήσιο «ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ», που θεωρείται η πιο σημαντική εκδήλωση της χρονιάς.

Ένα αντάμωμα που βοηθά στην διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Βουλιαρατινών.Το πολιτιστικό αυτό γεγονός είναι αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό μας, στις ρίζες που μας κρατούν δεμένους με τον τόπο μας. Αντάμωσαν χωριανοί και φίλοι του χωριού. Βρέθηκαν εκεί για να ξαναθυμηθούν τα παλιά, αντάμωσαν με φίλους και γνωστούς, ξανάφεραν στη μνήμη τους τα παιδικά τους χρόνια.

Άνθρωποι που έφυγαν μικροί από το χωριό, ξαναγύρισαν στα πάτρια χώματά τους, εκεί που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και συνάντησαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι  στιγμές ήταν μοναδικές.

Με δεδομένο τις δύσκολες συγκυρίες που περνά η πατρίδα μας, η εξακολούθηση αναβίωσης της παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα πόσο μάλλον όταν σ’ αυτήν την προσπάθεια βγαίνουνε μπροστά τα παιδιά μας το μέλλον αυτού του τόπου. Η νεολαία μας, όπως πάντα, είχε την φροντίδα του τραπεζιού.

Πριν αρχίσει το γλέντι, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του χωριού Παντελής Κουρεμένος, η εκπροσωπος της  Αδελφότητας Αθηνών Μαρία Κουρεμένου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολλοι τοπικοί Αρχοντες.

Ακολούθησε χορός μέχρι τις 4 η ώρα το πρωί, με το εξαίρετο συγκρότημα του συγχωριανού μας Κώστα Βέρδη.

Να σημειώσουμε, κατά γενική ομολογία ντόπιων και ξένων, το φετινό γλέντι ήταν πετυχημένο καθώς περεβρήθηκαν πολύς κοσμος όχι μόνον απ το χωριό μας, αλλα και απ την γύρο περιοχή όπως άλλωστε συνηθίζετε καθε χρόνο στο Βουλιαράτι.

Οι αθλητικές διοργανώσεις απ την πλευρα τους είχαν ως στόχο να συγκεντρωθει ένας πολύ μεγάλος αριθμος νέων.

Εξάλλου το μαρτυρούν και τα σχετικά βίντεο που ακολουθούν.

Και του χρόνου!

 

Vouliaratino Glenti 2015, 1

Vouliaratino glenti 2015, 2

Add a comment

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΈΧΕΙ " ΠΑΙΞΕΙ " ;

 Αρχαία τεχνολογία της δεκαετίας 50-60-70 χρόνια.Τρίτροχο όχημα που δεν έχει πιστοποιηθεί ποτέ. Φτιαγμένο με φθηνά υλικά.
Πολυτέλεις παιχνίδια για εκείνες τις ημέρες, και δεν είναι πλέον σε κυκλοφορία (έχουν εξαφανιστεί) πριν από τα μέσα της δεκαετίας του '90.
Ήταν κατασκευασμένο από 2 μικρές τάβλες, 3 ρουλεμάν, καρφιά ...
Η δημιουργικότητα δεν ήταν ανύπαρκτη, υπήρχε η παραλλαγή 2/θέσιο, με 4/θέσιο.
Τα μόνα μειονεκτήματα που υπήρχαν ήταν ο θόρυβος και η έλλειψη φρένων.
Είναι δύσκολο να μπορέσετε να το εξηγήσετε στη σημερινή νεολαία, στα παιδιά του PlayStation, xBox, Pc.

Add a comment

ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ.

Με ενδιαφέρον παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό στα διαφορά γκρουπ που υπάρχουν στα κέντρα κοινωνικής διαδικτύωσης τις συζήτησης των νέων του χωριού μας για το τι θα πρέπει να κάνουν στην 28η Οκτωβρίου ή κάποιο σχεδιασμό για διάφορες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στο χωριό.
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σχολιάσω κάποια πράγματα και ελπίζω κάποιοι να μην παρεξηγηθούν είτε για το αντικείμενο είτε για το ύφος.
Και πρώτα από όλα θα ήθελα να πω πως αν και λείπω πολλά χρόνια από το χωριό δεν σημαίνει πως είτε εγώ είτε κάποιοι συγχωριανοί δεν ενδιαφερόμαστε γι αυτό, θα έλεγα πως ίσως βλέπουμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά από ότι τα βλέπουν εκείνοι που βρίσκονται πιο ¨κοντα¨.
Δεν θ αναφερθώ προσωπικά σε κάποιον και γι αυτό ελπίζω να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
1) Το στεφάνι θα ήταν σωστό να διατεθεί στην κοινότητα και ο εκπρόσωπος της ας το εναποθέτει, η νεολαία καλό θα ήταν να συζητούσε με τους γεροντότερους για τα πραγματικά προβλήματα του χωριού και σ εκείνη την ημέρα ας έβγαζαν ανακοίνωση γραπτός για να τα μεταφέρουν στους διάφορους καλεσμένους.
2) Μια παιδική χαρά καλό θα ήταν, αλλά δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουν κάποια χρηματικά ποσά για λίγους μήνες το χρόνο, η σκέψη είναι πολύ καλή έτσι ώστε τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το χωριό μας, αλλά πιστεύω και πάλι πως οι προτεραιότητες είναι άλλες.
3) Αλλαγές σε λάμπες ίσως να είναι μια καλή ιδέα αλά και πάλι τα λεφτά θα πάνε χαμένα διότι και πάλι κάποιοι βάνδαλοι θα τις καταστρέψουν.
Μια δική μου πρόταση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν όλοι οι νέοι και χωρίς κανένα έξοδο θα ήταν να ενημερώσουν τους υπόλοιπους συγχωριανούς για τις δραστηριότητες και τις ανάγκες που έχουν κάποια κάτοικοι του χωριού με οικονομικές ανάγκες και αν ήταν δυνατόν να καθαρίζουν το χωριό περισσότερο.

Ο καθαρισμός θα ήταν μια καλή εικόνα στους προσκεκλημένους έτσι ώστε να επιστρέψουν και έτσι να τιμήσουν και οι νεολαίοι τους πεσόντες.

Add a comment

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Σ' αυτή εδώ την σελίδα θα αναρτηθούν παλιές φωτογραφίες από τα σχολικά χρόνια διαφόρων ηλικιών.
Σε όσες υπάρχει η δυνατότητα πληροφοριών θα αναγράφονται, οι υπόλοιπες θα είναι ενα μικρό κουίζ για την μνήμη

Add a comment

ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Θέλετε να δείτε πως ήταν το χωριό και η περιοχή μας, κάποια χρόνια πρίν και ν ακούσετε την ιστορία του, ρίξτε μία ματιά στα βίντεο που ακολουθούν, έτσι για να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

''Η Βόρειο Ήπειρος σήμερα'' Ντοκιμαντέρ 1992
Το έπος του 40 στα Αλβανικά Βουνά - ΕΡΤ Αρχείο

Add a comment
Επιχειρήσεις συγχωριανών
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα επιχειρήσεις συγχωριανών και φίλων μας σ όλο τον κόσμο.
 

Για να ανεβάσετε την δική σας επιχείρηση στο site του χωριού μας, στείλτε μας τα στοιχεία σας ή την επαγγελματική σας κάρτα στο email [email protected]